Het geweer en de schouder

Beste lezer,

Gedurende zes maanden onderhield Stanza u over het reilen en zeilen in de nederlandstalige podiumkunsten, in het bijzonder die van Stanza zelf. Laat ons heel eerlijk wezen: hoezeer het onderwerp ons ook boeit, het is altijd het doel geweest om op die manier mee interesse te kweken voor onze groep. Over leesgierigheid van uwentwege heeft Stanza niet te klagen, maar het ontbreekt een beetje aan interesse voor onze live performances. Kortweg: we worden niet geboekt.

Dat heeft onder andere tot effect dat onze gitarist, Dinny, de groep definitief verlaat. Stanza is dus nog slechts een duo en dat heeft verstrekkende gevolgen. We gooien de handdoek niet in de ring, maar we plooien ons eventjes terug op ons repertoire, om het een nieuwe vorm te schenken. We gaan aan de slag met loopstations, basgitaren, gitaren, stemmen en ander ongein. We gaan een beetje uitzoeken hoe minimaal we precies kunnen worden. Hoe dan ook stoppen wij niet met het maken van muziek, met nederlandse teksten, vaak wat melancholisch, soms bevreemdend en met de nodige portie pret om de spijsvertering te bevorderen. Wij hebben dat nodig. Wij kunnen niet anders en we zullen dat blijven doen.

Dit is dus ook een uitnodiging voor andere muzikanten. Stanza als popkwartet of -kwintet is verleden tijd. Misschien is een viool de oplossing, of een klarinet of een accordeon, we weten het nu niet maar we zijn wel curieus. Ben je geïnteresseerd om ons oeuvre mee gestalte te geven of uit te breiden, dan ben je welkom in onze muziekruimte in Gent. Misschien wil je teksten bijdragen, meezingen, in de handjes klappen … het kan allemaal. Het moet alleen klikken. De goesting moet wederzijds zijn. Het respect ook. We zouden zelfs van sluimerende liefde kunnen spreken.

Muziek is liefde. Net zoals de hoofse liefde wordt de melomane liefde zelden beantwoord. Dat doet pijn, en in die pijnlijke momenten zou de verliefde dwaas een wanhoopsdaad durven plegen. Maar dan beseft hij weer dat de liefde niet alleen de medemuzikanten betreft, maar ook en vooral de muziek zelf. Liefde voor muziek.

Je hoort nog van ons, maar voorlopig niet aan het tempo dat je van ons gewend bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?