Huiskamerconcert 5 – in het Assez

In het kader van het Bom-festival mocht Stanza in éénpersoonsvorm opdraven voor drie sessies van een half uur in het Assez, wat een niet eens zo ongeïnspireerde recuperatie is van het letterwoord voor het Anarchistisch Centrum. Ik vond het wel een spannend idee om in dit oord van extreme maatschappelijke visie mijn kritische liedjes te brengen die niet bepaald wentelen in klassiek links protest.

Al twee maanden waren verlopen sinds het vorige, uiterst geslaagde huiskameroptreden en bovendien diende ik de duurtijd terug op te trekken naar een dubbel kwartier. Volgende setlist werd dan ook duchtig ingeoefend in de Nekkerse kelder:

  1. Odessa
  2. Bonus
  3. Leven als een Indignado
  4. Hmmm Kwatta
  5. Dief!
  6. Hoofddoek
  7. Facebookmoeders
  8. Toespijs

De eerste sessie was vrijwel uitsluitend voor de anarchisten zelf, zo’n vijftien in getal, aangevuld met mijn goede vriend en Stanza-bassist-met-verlof Steven. Zij zagen hoe ik enigszins verkrampt mijn weg vond door liedjes en bindteksten. Dit publiek warm krijgen voor een commercial voor een voedingsproduct leek me een hele stretch, maar – bij Sonny Vande Putte, Grootmeester van het Entertainment! – zelfs de anarchisten lustten pap van de fictieve reclamespot en de rest van de show verliep in onderlinge ontspanning. Ik had me wel enige zorgen gemaakt om de drie jongedames aan de toog die geen lachspier verrekten, terwijl hun mannelijke compagnon zich uitstekend vermaakte. Fuk, ik scoor weer niet bij de ladies, dacht ik, maar de waarheid ontvouwde zich even latern in vloeiend Spaans en gebroken Engels.

Voor de tweede sessie waren tal van reservaties binnengelopen en het Assez zat goed vol met een meer divers publiek, waaronder ook één bevriend gezin. Iedere performer zal bevestigen dat het gemakkelijker is op te treden voor een groot publiek dan voor vijf man. En inderdaad, meer grapjes oogstten gelach, hier en daar zelfs enige hilariteit, met Kwatta en Facebookmoeders ruim op kop. Door het overschot aan vrolijkheid speelde ik ditmaal het zoetzure Hoofddoek wèl tussendoor – een vuurdoop voor dit nieuwe geesteskind.

Voor de slotperformance waren de anarchisten weder afgedaald vanuit hun infotheek, waar duizenden werken over het anarchisme wachten op lezing. Een mengelmoes aan laatavondpubliek en een immer oplettende bassist-met-verlof zagen hoe ik een stuk losser dan de eerste keer door het repertoire fietste en afsloot met Het Laatste Lied.

Achteraf werd ik op twee liedjes aangesproken: Indignado’s en Hoofddoek. Het bleek dat dit anarchistisch publiek veel onafhankelijker kon denken over deze thema’s dan ik had gevreesd vanuit mijn ervaring met klassiek linkse debaters. In een encyclopedisch tooggesprek werd mijn interesse in de anarchistische stroming gewekt en ik verliet het pand met een leesportfolio, die mijn gesprekspartners overeenkwamen als een goede basis.

Buiten op straat vroeg een stille dame uit het publiek van sessie drie schuchter om de groepsnaam. Ze ging onze site zeker eens opzoeken want ze vond het optreden “indrukwekkend”. Zoals het publiek het kan waarderen als ik hen “intelligent” in plaats van “fantastisch” noem, zo ben ik ook allerminst ongevoelig voor “indrukwekkend” in plaats van “goed”.

Tot slot nog een woord van lof voor het Assez. Nog maar pas las ik bij Radio Plasky een opsomming van criteria waaraan een Perfect Café moet voldoen. Ik vond het criterium “een glas water van de kraan is gratis verkrijgbaar” uiterst onrealistisch, maar zie, in het Assez is er altijd gratis water van de kraan. Een pint kost er een euro, een trappist twee en een halve. Tussen mijn optredens door kwam Billy Bragg uit de boxen. Ze hebben wellicht niet de ambitie een Perfect Café te zijn, maar in de Gentse poel van Mojito-jazzbars, stubru-tenten voor m’a-tu-vu-bohémien-bourgeois en cocktailbars voor fils-à-papas is dit zowaar een Owaas.

1 reactie op “Huiskamerconcert 5 – in het Assez”

  1. Tijdens het verlof amuseert men zich het meest, maar mijn verlofdagen lijken nu heel snel te minderen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?