Huiskamers één en twee

Verslagverslaafd als wij zijn, ziehier een terugblik naar de eerste twee huiskamerconcerten:

30 november – Ronse

De eerste drummer van Stanza was Nico Steenkiste. Zijn hart klopt nog altijd een beetje voor ons en vooral neemt hij graag de gelegenheid te baat om mensen bijeen te brengen. Ze waren 12 in getal om samen de kinderziektes van dit concept uit te zweten. Er zaten enkele foutjes in de uitvoering en het ene nummer (Mmm Kwatta) bleek beter te slagen in het opzet van publieksdeelname dan het andere (Als een kind). Mijn meegereisde podiumcoach was bovendien een beetje ontgoocheld in wat ik gemaakt had van de eerder doorgenomen bindteksten: te veel en te traag! Minstens twee toeschouwers konden toch de guitige lyriek smaken en kwamen dit spontaan vertellen. Al bij al mogen we deze première dus bij de try-outs rangschikken, met dank aan Nico & familie.

Setlist

 1. Verhalen
 2. Odessa
 3. Nico & Ilse (gelegenheidstekst op de muziek van Johnny & Mary)
 4. Een bonus
 5. Leven als een indignado
 6. Mmm Kwatta
 7. Dief!
 8. Toespijs
 9. De droedel
 10. Als een kind
 11. Opa Zjang nam Stella

16 december – Heverlee

Het tweede huiskameroptreden verliep in de slipstream van Dr. Eugène, die eerder al eens te gast waren in “Stanza nodigt uit”. Zij waren nu uitgenodigd ten huize Koen Van Wonterghem. Op voorspraak van  Koen Vanmeerbeek (o.b.a. Eugène Viool), had de gastheer toegestemd in een extra performance en 40 opgetrommelde gasten keken vrolijk afwachtend in mijn richting. De setlist diende gekortwiekt tot een voorprogramma: “Verhalen” ging eruit wegens te lang, ik had geen gelegenheidslied mee, “De Droedel” werd eveneens minder relevant bevonden en “Als een kind” ronduit te zwak. De survival of the fittest leverde dus volgende setlist op:

 1. Odessa
 2. Een bonus
 3. Leven als een indignado
 4. Mmm Kwatta
 5. Dief!
 6. Toespijs
 7. Opa Zjang nam Stella

Verder wierp ik mijn kostuum af, hield ik de bindteksten korter en vinniger en liet ik het gefluit wat vaker achterwege. Dit alles leidde tot een veel stevigere set en het publiek bleek aangenaam, enthousiast en intelligent (bij dit compliment reageerde het publiek zeer verheugd). Het heeft zowaar een facebook-fan opgeleverd!

Nadien volgde Dr. Eugène, muzikaal virtuoos, ritmisch veelzijdig en benijdenswaardig ontspannen. Toen zij verlegen zaten om een laatste bisnummer en in mijn richting keken, sloten wij af in verbroedering met “Het laatste lied”. De ontspanning en het speelplezier die mij daarbij te beurt vielen neem ik graag mee naar de volgende sessie, op 19 januari in het landelijke Sint-Lievens-Esse.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

inspiratiebronnen

Louis Naakt

Louis Neefs had een prachtige stem. Hij had heel mooie liedjes, maar vooral een prachtige stem. Want de liedjes waren …

Lees verder
Geen categorie

Aan Ramona

Ramona kom dichter bij mij, sluit je vochtige ogen Laat je zintuigen vrij en je droefheid is weldra vervlogen De …

Lees verder
beschouwingen

Bob Dylan, Remco Campert, Marc Didden en Pat Donnez

Op Klara ontving Pat Donnez deze morgen filmmaker, recensent en cultuurliefhebber Marc Didden. De gast liet dingen horen die hem …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?