Aandacht voor (1) – Verbaal gestoord

Dit artikel kadert in een reeks waarin Stanza spontaan aandacht schenkt aan andere muzikanten, meestal Nederlandstalig, of andere creatieve mensen waarmee wij in aanraking zijn gekomen.
Verbaal Gestoord is een solo-project van Tom Meeus, een veelzijdig muzikant uit Nossegem. Hij is zanger/bassist bij The Roleplay Bandits maar begon liedjes te schrijven in het Frans en Nederlands, over zijn werk bij de Colruyt, als “Colruyt Music”. De link met Philippe Geubels is natuurlijk snel gemaakt en net zoals Geubels vond Meeus dat het onderwerp wel wat breder mocht, eenmaal de eerste weerklank was gevonden.
Met de groepsleden die hem live bijstaan, koos hij voor de groepsnaam “Verbaal gestoord”. Ik kwam eerst uit bij zijn vi.be-pagina, waar alleen “Aan de kassa” nog aan de Colruyt refereert. De andere, vermoedelijk nieuwere nummers, vind ik iets sterker. Het introductie-nummer dat de naam van de groep draagt, is nog een licht onschuldige, van fijne associatieve tekst voorziene riedel, maar het centrale nummer “Ik voel mij nie goe” is bijna radiomateriaal.
Het gebeurt niet dikwijls dat een liedjestekst van een relatief onbekende band in het Nederlands mij op geen enkel moment stoort, en daarentegen de hele tijd boeit of verrast maar hier heeft Meeus me toch  bij mijn nekvel. Veel van de kracht zit in de aanstekelijke kadans, die op de juiste manier melancholie combineert (de sus-4!) met een vibrerend goed gevoel. Het doet een klein beetje denken aan Manu Chao in dat opzicht.
Van de vi.be ben ik gesprongen naar zijn iets actievere facebook-account, waar hij niet minder dan 1383 fans heeft weten te verzamelen. Daar publiceert Meeus zijn afgewerkte songs en zijn ze ook te koop. Op zijn myspace is het meeste materiaal eveneens te beluisteren. Opmerkelijk is dat de teksten over de Colruyt oprecht positief lijken, terwijl je een weemoedig cynisme zou verwachten. Jef Colruyt zou “Colruyt-utopie” en “Werft aan” zo kunnen gebruiken voor interne en externe promotie. Zelfs als er een ironische ondertoon uiterst subtiel door de lofzang geweven is, dan nog bespeelt Meeus met zijn nummers veeleer de positief ingestelde mens.
Als de thematiek zou vervelen, dan schakelt Meeus over naar het Frans. Ik ben altijd wat jaloers op Vlamingen in het Brusselse, stad of rand. Het Frans ligt hen zo gemakkelijk in de mond. “Samedi” en “Je travaille” zijn opgetrokken rond reggae-progressies, wat een beetje voor een sub-genre zorgt in het oeuvre van ColruytMusic/verbaal Gestoord. Met “Briefing” zwaait de groepsklank – al neemt Meeus alles zelf op – over naar harde gitarenrock. Zijn stem is meer dan bestand tegen het idioom, maar ik hou meer van zijn rustige werk, waar ik meer melodieuze inslag hoor.
Tom Meeus vermeldt bij zijn invloeden onder meer Katastroof. Dat doet me plezier: Katastroof is een schromelijk onderschatte groep, op tekstueel en muzikaal gebied. Ze hebben zich natuurlijk nooit in de gunst gewerkt van het muzikale establishment door totaal compromisloos zattemansliederen, smartlappen en flauwe grappenmakerij te combineren met authentieke  protestliederen en weemoedige folk. Wie echter de voorbije decennia niet louter de hipheidsmeter op stubru in de gaten hield, kon door de pose heenluisteren en Katastroof waarderen voor wat het is: een bende ambiance-makers met (soms) hele goeie liedjes, en diep geworteld in onze folktraditie.
Tijdens het surfen op de barensweeën van deze groep, kwam ik terecht bij het mij voorheen onbekende managementbureau “use your talent”, afgekort UYT. Het bureau maakt blijkbaar iets intensiever gebruik van de web 2.0 principes dan de klassieke bureaus. Die ga ik eens verder uitpluizen om er een artkikel aan te wijden!
Het enige waarin ik op mijn honger bleef, zijn de optredens. Wanneer treedt “Verbaal gestoord” op? Dat staat nergens vermeld, dus ik vrees dat het er gewoon niet van komt, terwijl de muziek heel goed, en het concept tenminste voor een poosje interessant genoeg om zaaltjes mee te vullen. Dus, mannen van Verbaal Gestoord, of Tom Meeus zelve: als je dit leest, laat dan een reactie achter, waar wij en onze lezers jullie kalender kunnen vinden en of jullie eventueel in een volgende reeks “Stanza Nodigt Uit” te gast willen zijn.

2 gedachten over “Aandacht voor (1) – Verbaal gestoord”

  1. Waw, bedankt !! Optredens van Verbaal Gestoord staan idd spijtig genoeg nog niet op de agenda, MAAR daar ga ik (zeker na het lezen van deze post) verandering in brengen (zal eerst wel nog een paar nummers moeten schrijven…). The Roleplay Bandits zijn veranderd van naam en heten nu ‘Mayson’ (lekkere rock pure et simple) en verder is er ook nog ‘Little Mayson’ (populaire liedjes van alle genres acoustisch gespeeld), allemaal terug te vinden op http://www.vi.be.
    greetz,
    Tom Meeus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?