Aandacht voor – u lezer!

Stanza is deze blog begonnen om te berichten over wat ons bezig houdt. In afwachting van optredens zijn dat allerlei bedenkingen in verband met het maken van muziek in ons genre. Het doel daarvan is in de eerste plaats onze fans en geïnteresseerden méér aan te bieden dan muziek alleen. Foto-materiaal en video’s komen er aan, nu houden we het bij overpeinzingen die soms met foto’s en geluidsfragmenten zijn verrijkt. In de tweede plaats willen we via die invalshoek ook nieuwe geïnteresseerden aantrekken.

Via Google Analytics, dat we in onze site hebben geplugd, kunnen we nagaan in welke mate we die doelen bereiken. We hebben een duidelijk zicht op wat u interesseert en hoe u globaal verder navigeert op de blog en naar de hoofdpagina waar onze muziek is uitgestald. Privacy-disclaimer: we houden u niet persoonlijk in de gaten, maar bekijken het totale gedrag van onze lezers. Na zowat twee maanden bloggen is het tijd om een balans op te maken en onze koers bij te stellen. Ziehier enkele conclusies over u en hoe wij u in de toekomst verder zullen plezieren.

1. U spreekt Nederlands

Een eerste simpele vaststelling is dat u in België of Nederland woont, wat natuurlijk alles te maken heeft met de taal van onze blog en de muziek. Dat is geen verrassing want we hebben niet meteen het doel om via Engelse artikels een internationaal publiek naar onze Nederlandstalige muziek te loodsen.

2. U komt en gaat

U heeft twee manieren om onze blog te lezen. De helft van de bezoekers stapt in op de ingangspagina. De helft daarvan leest verder, de andere helft surft door. Ofwel komt u rechtstreeks op een pagina terecht, die u leest, waarna u de site meestal verlaat (de uitzonderingen zijn pagina’s met geluidsfragmenten, die u beluistert, maar daarna gaat u ook zelden naar een andere pagina).

3. U bent fan van iemand anders (of u speelt gitaar)

De meest gelezen artikels zijn die in de “aandacht voor”-reeks, waarvoor we reclame maakten op de facebook-pagina’s van Verbaal Gestoord, Texmachine en Nathalie Calant. De uitzondering hier is het lijvige rapport over de akoestische gitaren, waarvoor we reclame gemaakt hebben op websites over gitaren. De conclusie kan dus evengoed zijn dat reclame werkt.

4. U reageert niet

Ondanks een vette “reageer”-knop die u uitnodigt uw commentaar achter te laten, zijn de reacties uiterst schaars en ontketenen de artikels geen onderlinge discussie. Ik denk dat dit vooral een kwestie is van kritische massa: een forum pakt alleen als men zich van wederwoord verzekerd weet. Het is een beetje zoals dat café waar de baas met de ogen smeekt om als eerste binnen te komen. Je kijkt even door het venster, maar gaat toch maar in de belendende uitspanning meedrinken met die andere gezelligaards. Nog een mogelijkheid is dat onze artikels nogal in één richting zijn opgesteld. Er wordt niet echt een bijdrage verwacht – hoewel het kwisje in “Cello song” ook geen kandidaten lokte.

5. Op zaterdag doet u even iets anders

Zeer opmerkelijk: op zaterdag tuimelen de bezoekersaantallen naar beneden. U heeft duidelijk beter te doen dan zaterdag voor de computer door te brengen en wij kunnen u daar alleen maar gelijk in geven. Wij zullen ons dus de moeite besparen op zaterdag iets te publiceren en begeven ons met u in de herfstbossen, winterse musea, lentebriesjes en zomerse stranden.

6. De blog en de site leven naast elkaar

Onze blog helpt geen moer om u naar onze site te lokken. Die oogst alleen bijval wanneer we een nieuwe song publiceren, zoals onlangs Suzannova. Omgekeerd is het iets beter, vermoedelijk omdat de blog-tab op de site in het oog springt.

Wat mag u dus in de toekomst van ons verwachten?

Stanza luistert aandachtig naar u! Wij zullen nieuw muzikaal materiaal publiceren, met bijhorende videoclip, wat ons meteen iets zal leren over de kracht van youtube. We zullen de verbinding tussen site en blog wat versterken, maar dat maakt uw rekening niet. Op onze blog zullen we verder aandacht blijven schenken aan groepen die wij appreciëren en die van dergelijke aandacht genieten. We zullen ook verder reclame moeten maken voor onszelf om nieuwe u’s te lokken. En tenslotte zullen we u wat meer aanzetten tot interactiviteit, door u te laten deelnemen in onze schrijf- en musiceerprocessen. U mag zich aan tekstuele en muzikale opdrachten verwachten. U bent namelijk een ietwat ongeduldige en hyperactieve lezer, die hoge 2.0 verwachtingen heeft!

Stanza wenst u nog veel leesplezier de komende maanden!

1 gedachte over “<!--:nl-->Aandacht voor – u lezer!<!--:-->”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?