Aandacht voor – Texmachine

In 2009 kreeg ik een bericht van Arve Hjalmar Holmen. Wij kenden elkaar van de uitgebreide vriendengroep die zich begin de jaren ’90 had gevormd rond enkele studentenkoten in de Lieven De Winnestraat in Gent.


Arve had, toen hij nog in Noorwegen woonde, een band die country-rock pastiches bracht, zoals pastiches horen te zijn: goed genoeg geïmiteerd om ook door liefhebbers van die muziek gesmaakt te worden, vanuit een zekere authentieke liefde voor het genre maar toch met een knipoog en tekstueel op het nonsensicale af.

Arve Hjalmar Holmen

Het verblijf in België had professionele en familiale uitvloeisels, waardoor de muziek op zolder verdween. Maar in 2009 begon het blijkbaar erg te jeuken bij Arve en hij wou van me weten hoe hij aan muzikanten geraakte voor een nieuw op te richten country-rockgroep. Ik deed hem vi.be en Humo’s Wild Site aan de hand en na enkele weken kon ik vaststellen dat Arve beter was in het vinden van muzikanten dan ikzelf.
In een mum van tijd had hij met zijn akoestische songs een leger instrumentalisten en meekwelers kunnen overtuigen, en Texmachine was geboren.

Texmachine doet een aantal dingen heel goed als aan de weg timmerende muziekgroep. Ik denk dat het maar een kwestie van tijd is voor ze een zekere bekendheid zullen genieten. Laat ons eens kijken wat Texmachine onderscheidt van vele andere bands:

  1. Het heeft een duidelijke focus en wijkt daar niet van af. De groep speelt tot in het extreme doorgetrokken tongue-in-cheek country-rock. Zelf noemen ze het country trash entertainment.
  2. Het visuele aspect is uitstekend verzorgd, zowel qua kledij op het podium, als de website, foto’s, filmpjes en logo. Daardoor is Texmachine een audiovisueel totaalconcept dat er staat.
  3. De hefboom van web 2.0 wordt prima gehanteerd: de groep is aanwezig op facebook, myspace, soundslike en niet te vergeten youtube.

https://il.youtube.com/watch?v=IhsBXc2Ewtk

Hier kan je een prachtig kortfilmpje bekijken bij het liedje “Kiss it hard” met de jonge cowboy Oskar in de hoofdrol. Surf ook zeker eens naar de facebook-pagina van Texmachine, waar Arve regelmatig allerlei gefotoshopt materiaal publiceert en zich zo het hele visuele gamma van bestaande country elementen eigen maakt.

En dan is er nog de myspace met de liedjes. Dit is mijn favoriete liedjestekst:

Wie weet, ooit samen op een podium met Stanza, Texmachine!

Als uitsmijter nog een staaltje Scandivasiche country trash entertainment

https://www.youtube.com/watch?v=a1ThSi1wbqU

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

Geen categorie

Aan Ramona

Ramona kom dichter bij mij, sluit je vochtige ogen Laat je zintuigen vrij en je droefheid is weldra vervlogen De …

Lees verder
beschouwingen

Bob Dylan, Remco Campert, Marc Didden en Pat Donnez

Op Klara ontving Pat Donnez deze morgen filmmaker, recensent en cultuurliefhebber Marc Didden. De gast liet dingen horen die hem …

Lees verder
concerten

Welkom in het huis van Bart & Linde

Stanza mocht het verjaardagsfeest opluisteren van Bart en Linde, uit Mariakerke (aan zee). Zij vonden het erg leuk en wij …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?