Aandacht voor – pIE p.KLEIN

Een groep die het prima doet in het domein van nederlandstalige optredens is pIE p.KLEIN, uit Heist-op-den-Berg. Voor wie niet gaat luisteren op hun site, kan je de groep het best omschrijven als een nederlandstalige Madness. De koperblazers zijn prominent aanwezig en de ska-ritmes zijn ook nooit ver weg. Verder vallen de teksten op, die duidelijk gebed zijn in het maatschappelijk engagement, zonder ooit de vrolijke toon te verliezen.

pIE p.KLEIN moet zeker niet onderdoen voor Stanza wat Web 2.0 présence betreft. Van hun website verbinden ze door naar myspace, facebook en hun nieuwsbrief, die ik ook regelmatig ontvang. Wat ze deze maand aan te kondigen hebben is niet min! De jongens verzorgen op 17 oktober in hun thuisbasis het voorprogramma van Bart Peeters, enfin zo heeft de organisator het toch gewild. Dan treden ze dezelfde maand nog eens drie keer op, en dat alles terwijl ze aan hun nieuwe plaat werken. Nu meen ik te weten dat pIE p.KLEIN niet speelt voor de opgaande zon, dus ze leveren het bewijs dat het mogelijk is als relatief onbekende Nederlandstalige groep gerespecteerd te worden en vaak betaalde optredens te spelen. Hoe doen ze dat?

Net zoals Bart Peeters hebben ook de jongens van pIE p.KLEIN begrepen dat een publiek zich in de eerste plaats graag amuseert. Ik denk ook dat zij vooral door hun optredens zelf nieuwe optredens scoren. Je zou pIE p.KLEIN een live-band kunnen noemen. De groep heeft in elk geval niet geïnvesteerd in 100% afgewerkte opnames, of het moet zijn dat ze die bewaren voor de lieve koper. Alleen “Vecht voor respect” staat in studio-versie op de myspace. Een brok live-fragmenten en voorproefjes met emulaties van koper doen daar voorlopig de rest van het werk, in afwachting van de nieuwe plaat.

En wachten, dat kunnen ze bij pIE p.KLEIN. Een blik op de geschiedenis toont een geduldige omzwerving langs al wat Vlaanderen aan festivals en wedstrijden te bieden heeft. Geen blitzkrieg voor deze heren uit de Netevallei, maar wel een gestage verovering van het muziekland.

We hadden pIE p.KLEIN bijna te strikken voor onze Stanza Nodigt Uit-sessies. Ze hadden veel zin om te komen naar Gent en hoefden geen pree, maar ze wilden wel een geluidsinstallatie en podium die hun klank tot zijn recht zou doen komen. Helaas konden we dat niet bieden en het zou ook overkill geweest zijn in de Nauwe Zak. We zullen dus eens langs Vlaamse wegen moeten rijden om hen aan het werk te zien.

Graag uw aandacht dus, maar vooral ons respect voor pIE p.KLEiN.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?