Proper vlees

Wat is het verband tussen Lady Gaga, Alberto Contador en Lucas Van den Eynde? Dat komt u te weten in de kaskraker uit het Stanza-repertoire: Proper Vlees!

Proper vlees

Vorige week gingen we naar de pita-bar
‘t was lang geleden dus ik maakte geen bezwaar
ik kon niet kiezen tussen kip of rund of lam
zodat ik dan maar een gemengde schotel tot mij nam

Oh-oh-oh-oh oh-o-o-o-o
ik voelde vaag
wat pijn in mijn maag

Oh-oh-oh-oh oh-o-o-o-o
het was niet pluis
‘k ging vroeg naar huis

wie geeft mij wie geeft mij
wie geeft mij wat proper vlees
(het mag ook kosjer of halal)

wie redt mij wie redt mij
van meeneempizza en chinees
(hondebrokken, slachtafval)

P-p-p-proper vlees, P-p-p-proper vlees

Aan proper vlees is er een schromelijk tekort dat weet gelukkig ook Alberto Contador
Hij reed het peloton naar huis op elke col
en dat met friet en biefstuk en niet op clenbuterol

Oh-oh-oh-oh oh-o-o-o-o
er was een spoor, ze hadden hem door
maar hij bewees: ‘t was geen proper vlees!

wie geeft mij wie geeft mij
wie geeft mij wat proper vlees
het mag ook kosjer of halal

wie redt mij wie redt mij
van meeneempizza of chinees
hondebrokken, slachtafval

P-p-p-proper vlees, P-p-p-proper vlees

later ging ik naar naar de slager
en hij zei “ge moet nie klagen
in het bos daar staat ne jager
ga het hem anders eens vragen

‘k vind het echt niet meer plezant
is dit hier geen oprecht konijn
en deze eerlijke fazant
of dat brave everzwijn?”

wie geeft mij wie geeft mij wie geeft mij wat proper vlees
(het mag ook kosjer of halal)
wie redt mij wie redt mij van meeneempizza of chinees
(hondebrokken, slachtafval)

P-p-p-proper vlees, P-p-p-proper vlees
(Mum mum mum mah)

De omgekeerde wereld

Bij Stanza zijn we geen muzieksnobs – zie ook onze hommage aan Sigur Ròs. Wie zijn neus ophaalt voor de opgedirkte poespas waarmee la Gaga haar muziek de wijde wereld instuurt, kan volgende clip misschien eens bekijken, waar ditmaal de tekst bewaard blijft, maar de muziek een transformatie ondergaat. De Stanza-hypothese is dat deze rasmuzikante puur op muzikale verdiensten nooit de airplay zou krijgen die ze verdient en zeker niet de aandacht die ze nu krijgt. Maar genoeg analyse. Music maestra:

2 gedachten over “Proper vlees”

  1. Heel juist gezegd! Lady Gaga is zeker niet te onderschatten als muzikante. Ze heeft de muziekwereld duidelijk heel goed ingeschat. Als je haar nummers uitkleedt tot de essentie, zijn het dijken van nummers. Ze heeft het gewoon zo verpakt dat de mensen die zich vergapen aan dikke beats en synths die je oor laten bloeden, het ook kopen. Daarnaast hangt ze nog wat de freak uit zodat ze echte ‘lovers’ en ‘haters’ heeft en gaat zich dan als leider van een minority opstellen (in haar geval de ‘misunderstood generation’, de mensen die altijd gepest werden op school), zodat je eigenlijk een klootzak bent als je haar haat :).
    Om nog maar te zwijgen van de ongelofelijk sterke stem die ze heeft! Luister bijvoorbeeld eens naar Bad Romance en mute eens alle details. Haal er haar stem uit en beluister ze puur technisch. STERK! Nog niet overtuigd? Zing het haar dan maar eens na. Ik wil gerust voor de begeleiding zorgen op je optreden :).

    Deze bewerking van haar nummer heeft plots een nieuwe dimensie gekregen, sinds de laatste wijziging in de tekst naar aanleiding van ‘Contadorgate’… mag ik dat zo noemen? Proper vlees heeft plots twee betekenissen. Goed hertaald! Ik ben benieuwd hoeveel gelach deze tekst zal lospeuteren bij het publiek. Ik wil het wel eens horen met de volledige Stanzabezetting. Ik zal er dus zeker bij zijn op het volgende optreden!

  2. Tja, de keuze voor de karaoke-begeleiding is natuurlijk een beetje een zwaktebod, maar Stanza is nu eenmaal geen 7/7-24/24-collectief en als iemand het werk al voor je heeft gedaan, dan wil het vlees al eens zwak worden. Het is zeker leuker als we de muziek ook nog zelf produceren met onze snaarinstrumenten. Ik zou zeggen, allen naar Dendermonde op 5 november, of Stanza zelf boeken, da’s ook een oplossing, om Proper Vlees in volle glorie te beluisteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?