Aandacht voor – Coming Bands

In een eerdere bijdrage vroegen we ons al af of het een goed idee was om gratis op te treden. Voor bands die voor zichzelf hebben uitgemaakt dat ze dat al dan niet tijdelijk willen doen, bestaat er sinds enkele jaren Coming Bands, een initiatief van Peter Butseraen. Je kan alles natuurlijk nalezen op de site van Coming Bands, maar Stanza heeft een uitgebreide samenwerking achter de rug met CB en dit is in het kort hoe het werkt en wat wij er van vinden.

Organisatoren van optredens betalen aan CB een jaarlijkse bijdrage om groepen te kunnen contacteren die bij CB aangesloten zijn. Die groepen treden gratis op of krijgen 100 euro om een installatie mee te brengen. Verder is er geen vergoeding, maar moet de organisator voor eten en drinken zorgen. Ogenschijnlijk is het nogal straf dat organisatoren wél zouden betalen voor optredens, maar dat de muzikant daar niks van ziet. Het lijkt dus alsof CB leeft op de kap van de muzikanten. En laten we wel wezen, CB zou natuurlijk niet werken mocht er geen overaanbod zijn van muziekgroepen. Maar als je als band vragende partij bent om op te treden, dan werkt die logica natuurlijk wél en is er ruimte voor een tussenpersoon als CB. De vraag is nu of CB goed functioneert als tussenpersoon.

Onze ervaringen zijn positief. We kregen een tiental podiumkansen via CB, en vrijwel elke keer werden we goed ontvangen, kregen we correcte hoeveelheden kwaliteitsvol eten en drinken, en was er een installatie, of als we ze meebrachten werden we vergoed. Wat meer is, Peter maakte er een punt van om acte de présence te geven op zo veel mogelijk concerten, om zo te weten of de band iets te bieden had, later uit sympathie, en vooral of de organisatie haar beloften nakwam.

Naast die persoonlijke opvolging, lag de troef van CB initieel bij een vernuftig feedback-systeem, zodat bands die kwaliteit boden, goede punten kregen van de organisatoren, en anderzijds organisatoren ook punten kregen van de bands, voor catering, installatie, publiek en organisatie. Bands die vaak optraden kwamen na verloop van tijd in het betalende deel terecht, maar als organisator wist je wel dat je goed vlees in de kuip had. Zo bouwde CB op enkele jaren een netwerk uit van organisatoren en bands en niet alleen kwantiteit, maar vooral met elk zijn kwalitatief label.

Helaas bleek de persoonlijke opvolging van CB voor Peter niet houdbaar en was hij genoodzaakt de boel te automatiseren. Daardoor kampt CB nu met groeipijnen. Het vernuftige feedback-systeem heeft van zijn glans verloren, of is zelfs helemaal afgeschaft en de massa bands die is aangesloten maakt dat de kansen op een optreden slinken. Het grootste probleem is dat de organisatoren massaal uitnodigingen versturen, die je dan moet bespreken met je band, en desgevallend accepteren, waarna de organisator toch meestal een andere band kiest.  Het leven wordt met andere woorden erg gemakkelijk voor de organisator en lastig voor de groep. Een ander probleem is dat het amalgaam aan aangevraagde en geregelde optredens totaal niet overzichtelijk is voor de band. Vroeger zat Peter er zelf tussen als filter, zodat organisatoren en bands naar elkaar toe geleid werden. Je voelde ook dat iemand met je bezig was, door de persoonlijke en motiverende communicatie van Peter.

Maar wie zijn hoofd er bij houdt en minutieus de aanvragen blijft accepteren en opvolgen, heeft in CB nog altijd een uniek platform om podiumkansen te krijgen. Veel organisaties hebben intussen de weg gevonden naar Peter zijn project: naast de gemeenten en individuele organisatoren, zijn ook koepels als Chirojeugd-Vlaanderen, Animo-Links, Jong Groen, Jong CD&V, Jong Gezond Verstand en Jong VLD aangesloten.

Het systeem om door te groeien naar betalende optredens is licht gewijzigd. Na 10 optredens kan je je vraagprijs aanpassen naar eender welk bedrag, of gratis blijven optreden. Na 15 Coming Bands optredens kunnen de muziekgroepen via een samenwerking met Aanbod Podium genieten van een financiële ondersteuning. Daarover vind je meer op de site. (Dit artikel herinnert me er aan dat ik “Aanbod Podium” ook eens moet uitpluizen.) Daarnaast profileert CB zich ook zelf als potentiële manager van groepen in het semi-professionele circuit. Of dit vruchten afwerpt, weet ik niet, maar ik vermoed dat dergelijke groepen met een exclusief managementbureau werken, dat het klappen van de zweep kent.

STANZA heeft intussen voor zichzelf uitgemaakt dat gratis optredens er niet meer bij zijn, tenzij op locaties met een hoog profiel in de sector. Als de AB-club ons morgen vraagt in het voorprogramma van pakweg Kommil Foo, en we krijgen gratis drank en een worstebroodje, dan laten we ons dat geen twee keer zeggen natuurlijk. Mocht ik echter een nieuwe groep opstarten, die dringend eerst wat podiumervaring moet opdoen, dan zou ik een aansluiting bij Coming Bands zeker overwegen.

Links

http://www.comingbands.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

© Stanza 2019 – Fennec Fox by Yu luck from the Noun Project – Website design Graffic Traffic

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?