Polderpop en palingsound

In Nederland bestaat een genre van Nederlandstalige muziek dat in Vlaanderen zo goed als uitgestorven is. Op de as van verfijning heb je aan de ene kant de schlagers en aan de andere kant, welaan maar weer, de kleinkunst. Die genres vind je in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Maar Vlaanderen heeft bijna geen vertegenwoordiging in het segment daartussen: de goed gemaakte, afgewerkte pop, tekstueel noch boertig noch intellectualistisch, muzikaal noch plat commercieel noch alternatief. In Nederland vind je het hele continuum tussen Frans Bauer en Boudewijn De Groot (ik vind eigenlijk geen recenter epigoon van het slimme lied). In Vlaanderen heeft Clouseau dat segment opgezogen, zo lijkt het wel. Op de dag van toen had je nog groepen als Mama’s Jasje en Toast die het van de daken schreeuwden, maar hun plaatsen in het Sportpaleis zijn volzet door de gebroeders Wauters en de culturele centra programmeren het intelligentere of pretentieuzere lied.

Clouseau heeft een tegenhanger in Marco Borsato, maar anders dan hier laat die nog alle ruimte voor commercieel gerichte Nederlandstalige groepen. Misschien lust Vlaanderen gewoon geen pap van die lauwe kost. Want ik moet toch toegeven, ze mogen dan Nederlandstalig zijn, ik word er ook niet bepaald warm van. Nederlanders houden van afgewerkte producten. Voor een Vlaming mag er al eens een hoek af zijn, zeker in het eigentalig werk.

Bløf

Als je een Nederlander vertelt dat vrijwel niemand in Vlaanderen Bløf kent, dan zal die dat moeilijk kunnen geloven. De groep, die nota bene uit het Zeeuws-Vlaamse Middelburg komt, bestaat in 2012 twintig jaar en heeft 14 studioplaten en 6 live-albums uitgebracht, waarvan er meerdere platina haalden. Ze vullen moeiteloos de grote zalen en worden grijsgedraaid op de vaderlandse radio. Hun geluid doet me soms denken aan De Dijk. De muziek is geïnspireerd door rock à la Bruce Springsteen, maar tekstueel flirten ze met het levenslied.

Volumia

Volumia leidde een kortstondiger bestaan, en werd bij ons wel bekend dankzij het hoge idoolgehalte van zanger Xander de Buisonjé, wiens liederlijke leven breed in de boekjes werd uitgesmeerd. Opnieuw is dit instrumentaal en vocaal helemaal àf, maar artistiek scheert deze muziek nooit hoge toppen.

Kasper van Kooten
https://www.youtube.com/watch?v=l8X5Lj86sRI

Zelfs Kasper van Kooten, de zoon van een niet bepaald als melig bekend staande humorist, en zelf een succesvol cabaretier, maakt mooi afgeronde liedjes. Noblesse oblige: hij schrijft intelligente teksten, maar de melodieën en arrangementen zijn allerminst avontuurlijk.

Abel


Net als Bløf en Volumia is deze groep ontstaan midden de jaren 90, maar Abel heeft niet hetzelfde succes gekend. Ik laat ze horen om te illustreren dat de stijl erg vergelijkbaar is. Het valt onder meer op dat de muziek vaak gebaseerd is op pianopartijen. Zou het kunnen dat Nederlanders vaker hun muzikale jeugd slijten aan het klavier, terwijl de Vlaamse aspirant naar een gitaar grijpt?

3JS
https://www.youtube.com/watch?v=Pi6SHamvYyg

Deze jongens krijgen nu wellicht wat bekendheid in ons land, want ze vertegenwoordigen Kezië in het Eurosongfestival.

Nick & Simon

Wat mij betreft zijn dit de toppers in de schijnbare tegenstelling tussen muzikaal vermogen en platte polderpop. Net als 3JS, BZN en Bartje Smit komen ze uit Volendam. Omdat de concentratie van gladde groepen in die Noord-Hollandse stad zo opviel, is de term “palingsound” in zwang geraakt om het fenomeen te beschrijven. Ik vind het nogal ironisch en inspiratieloos dat er een Engels woord nodig was om de juiste samenstelling te maken. Recent brengen deze jongens herwerkingen uit van Simon & Garfunkel, geïnspireerd door de bakken lof die hen te beurt vielen voor hun perfecte samenzang. Het resultaat is werkelijk adembenemend, vooral dat het blijkbaar mogelijk is om met vereende professionele krachten alle ziel uit die fantastische songs te knijpen.

1 reactie op “Polderpop en palingsound”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?