Alan Lomax en Jantina Noorman kruisen elkaar

Vorige donderdag toonde Canvas de ambitieuze documentaire “Lomax the Songhunter” over de legendarische musicoloog Alan Lomax, die in de jaren 50 de wereld rondreisde om de volksmuziek vast te leggen op bandopnemer. Daarmee werd hij de vader van de zogenaamde “wereldmuziek”. Hij redde heel wat liederen van de vergetelheid en stond mee aan de basis van een globale folkrevival in de jaren 60 en 70.

https://www.youtube.com/watch?v=xDsJuz05BaA

Lomax concentreerde zich op afgelegen regio’s, waar zowel het risico op teloorgang als de mate van authenticiteit het grootst was en de voorraad aan opnames het kleinst. Kruispunten van Europese wegen, zoals het Nederlandse taalgebied, deed hij niet aan. En toch heeft het een Amerikaanse platenmaatschappij gevergd om de eerste opname te maken van Nederlandse volksliedjes: Folkways. Dat leren we toch uit dit interview met Jantina Noorman, de zangeres-gitariste die alle liedjes inspeelde en zong.

Het interview is de moeite om te lezen en ik ga het niet samenvatten. Het album is nog altijd te koop, rechtstreeks bij Smithsonian Folkways of via iTunes. Van de 15 nummers kende ik “Daar was laatst een meisje loos“, “Ik heb mijn wagen volgeladen“, “Des winters als het regent“, “Schoon lieveken” en “Zeg kwezelke wilde gij dansen“. Ze gaan alle over het onschuldige en schone boerenleven. De bitterheid die soms verscholen zit in de oude volksliederen treffen we hier niet aan. Ik heb ook de indruk dat de mij onbekende nummers typisch noord-nederlands zijn, met al die natte voortbrengselen der natuur en het mercantiele heen-en-weer-gerij dat er op volgt.

We kunnen de ontwikkelde stem van Noorman bewonderen in het gezelschap waaraan ze een groot deel van haar muzikale tijd heeft gewijd, Musica Reservata:

https://www.youtube.com/watch?v=N3KwFsEq81k

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

© Stanza 2019 – Fennec Fox by Yu luck from the Noun Project – Website design Graffic Traffic

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?