Een wijze collaboratie

Onlangs werd ik blootgesteld aan volgende uiterst vermakelijke video:

De Gentse jongeman die we hier zien noemt zichzelf Lezz en is volgens zijn Netlog-profiel 34 jaar oud.  Het liedje is niet door hemzelf ingezongen maar wel door Rudy Coussens, een Gentse volkszanger die optreedt onder de naam “Ruth Solli”. Hij schreef de tekst over een origineel van Mama’s Jasje “Het is over”. Het had erg veel succes maar dan vooral dankzij Lezz zijn lipsynching. In de roes van de glorie schreef Ruth Solli nog een vervolg dat iets minder grappig is.

“Het is over” blijkt ook niet het origineel te zijn. De credits op de site van ultratop  vermelden dat het een cover is van “Det innersta rummet” van de Zweedse groep Date. Dit niemendalletje uit 2002 deed mee in de preselecties voor Eurosong, overigens tevergeefs. Op zich is het niet verrassend dat Mama’s Jasje de mosterd gaat halen bij buitenlandse middelmaat, maar het gekke is dat de liedjes niet eens op elkaar lijken. In de mainstream-pop moet je al erg je best doen om nog iets origineels te maken, dus dat een cover zo sterk afwijkt van het origineel lijkt me eerder een kortsluiting in het SABAM-netwerk.

Moraal van het verhaal: een geslaagd liedje is heel vaak het resultaat van toeval, samenwerking en recyclage. Het nummer van Mama’s Jasje was niet slecht: het heeft een aantrekkelijke akkoordenstructuur. De tekst en zang van Ruth Solli gaven het een grappig cachet. Uiteindelijk maakte de performance van Lezz er een onvergetelijke billenkletser van.

https://www.youtube.com/watch?v=HzU60dC00Jg

6 reacties op “Een wijze collaboratie”

 1. Siegfried Bakelants

  leuke blog!
  Wat bedoelt u met "een kortsluiting in het SABAM-netwerk"?
  Als je iets van iemand anders wenst te gebruiken, moet je toestemming hebben van origineel en dan kom je onderling alles overeen, bv. of het een 'cover' is of niet en of de bewerker eventueel een deel van de rechten zou krijgen als een eventuele bewerker. Zoiets beslist SABAM niet.
  Waar heeft u uw info vandaan?
  Alvast bedankt en nog veel schrijfplezier!
  groetjes,
  Siegfried

 2. Ik bedoel dat in de informatie op de site van Ultratop volgens mij een fout geslopen is. Ik hoor zeer weinig overeenkomst tussen de nummers. Maar het kan natuurlijk in aanleg een bewerking geweest zijn. Beschouw het in dat geval als dichterlijke vrijheid.

 3. coussens rudy

  Ik lees dat het nr " ne wijze vent " vooral succes had na de lip synching van Lezz …. ik wil er aan toevoegen dat Lezz dit heeft gedaan na ik al gestopt was met optreden, dus het nr had echt Lezz niet nodig. Het had al succes op de Gentse Feesten jaren geleden !
  Het vervolg er op is eigenlijk even grappig, maar het is meestal zo dat het eerste bijna altijd het beste blijft.
  mvg
  Coussens Rudy ( ruth solli )

 4. Tania Godemaeker

  Met alle respect voor Ruth Solli.
  Het heeft een nieuw leven gekregen na de lipsynching van Lezz.
  Het werd zelfs opgepikt door Q-music (als ik me niet vergis).
  Een topnummer van Ruth Solli, maar een topprestatie van Lezz naar mijn oordeel.

  mvg,

  Tania Godemaeker

  1. topprestatie van Lezzzz … Tania Godemaeker ……..?? een nr playbacken en thats it ? geen tekst geschreven, niets gezongen en een topprestatie, waar zijn we mee bezig he 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?