Zeibekiko

Vandaag ben ik Grieks gaan eten in restaurant Pantheon in Gent. Het voorgerecht was nog een verrassing: gegrilde Halloumi, een Cypriotische geitenkaas met een hoog eiwitgehalte, waardoor die bij verhitting niet smelt maar een krokant korstje krijgt. Nadien was het niet zo’n bijzondere kost meer: goed gegaarde lamskoteletten en aan de overkant Moussaka, zoals men die ook bij talloze Turken in het Gentse kan verorberen. Alleen de muziek was anders want Grieks. De tinten waren net iets Europeser dan de Aziatische toonladders van onze transbosporische medemens. Het deed me bij momenten wat denken aan Vlaamse folk, iets van Wannes van de Velde.

Zoals vaker wanneer iets op iets anders lijkt, lijkt het andere in feite op het ene. Wannes van de Velde heeft zijn fantastische stervenswens van een zeeman getoondicht op een Griekse Zeibekiko, een dans in het ritme van 9/4. De naam gaat terug op een krijgsstam uit Anatolië, de Zeibek. Tot zover de culturele verschillen tussen Grieken en Turken. ‘t Is als Vlamingen en Walen: we zijn zo kwaad omdat we zo op elkaar lijken.

Hier dansen enkele etnische Grieken samen met Roemenen in Constanta een Zeibekiko. De melodie is wat eentoniger dan die van Wannes, maar het ritme is evenzeer 9/4.

Hieronder een trouwfeest of iets dergelijks, met enkele schijnbaar aangeschoten en andersbeklede heerschappen, die ik in een andere muzikale context voor Johnny’s zou verslijten.

Iets meer cultureel verantwoord, in artistiek zwartwit bovendien:

Het is hartverwarmend dat in tijden van globalisatie oude volksgebruiken en andersklinkende ritmes nog voor spontaan vertier zorgen op onze aardbol. Het hoeft niet steeds in één richting te gaan.

4 gedachten over “Zeibekiko”

  1. Missertje; video drie is geen marginaal trouwfeest maar een TV programma dat Stin Yiamas heet. Manolis Karandinis is vrijwel de beste bouzoulispeler van Griekenland. De personen die u, misplaatst Johnny’s noemt, zijn zangers, acteurs ed. die optreden en als ze er zin in hebben, dansen.

    1. Wel het spijt me als ik op je tenen heb getrapt met mijn inderdaad nogal botte perceptie. Ik heb het woord marginaal trouwens niet gebruikt, wel Johnny’s, maar ik bedoelde net dat ze er misschien zo uitzien vanuit ons perspectief maar verduiveld goed kunnen dansen. Ik vind het allemaal heel mooi!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

© Stanza 2019 – Fennec Fox by Yu luck from the Noun Project – Website design Graffic Traffic

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?