De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen)

Op gezette tijden spijker ik mijn gitaarspel bij. Ik ben een zeer matig begiftigd muzikant in de zin dat ik niet zomaar uit een instrument krijg wat er in zit. Dat is geen valse bescheidenheid of excuus: ik heb muzikanten gekend die een nieuw instrument oppakten en er dadelijk mee weg waren. Bij mij gaat het allemaal wat moeizamer, ook de gitaar, die ik al bijna veertig jaar af en aan bespeel.

Het repertoire van Stanza is muzikaal gezien voornamelijk te situeren in de jazzy folk, met af en toe een exotische modus, die gepaard gaat met een tekst over een exotische locatie, zoals Odessa, China of New England … Intsrumentale tussenstukjes of solo’s hebben vaak een chromatische passage of anderszins een jazzy feel. Dus wilde ik mijn kennis en beheersing van jazzgitaar opkrikken aan de hand van jazz-standards.

Bij jazz-standards heb je doorgaans twee aspecten: begeleiding ofte comping (van accompanying) en solo. Hoewel comping bepaalde strumming-patronen vereist die ik nog niet beheers, zoals bijvoorbeeld “La Pompe“, typisch voor gypsy swing, ben ik vooral gericht op soleren. Dat wil zeggen: met een plectrum spelen ofte “picking”, met alle bijhorende technieken, zoals hammer-on / pull-off, alternate picking, economy picking, sweep picking, toonladders in verschillende posities, modi, arpeggio’s … enzovoort.

Er bestaat ENORM veel materiaal op het Internet en video’s op youtube. Tal van kanalen ontlenen hun bestaansreden en inkomstenstroom aan mensen zoals ik, die op zoek zijn naar advies. Sommige van die kanalen zijn heel informatief en onderhoudend, maar daar zit meteen het grootste probleem. De grote valkuil met online gitaar leren spelen is:

naar video’s kijken over gitaar spelen is niet hetzelfde als gitaar spelen, integendeel, het houdt je ervan weg

(Dat geldt dus ook voor teksten zoals deze). De best gemaakte of interessantste video’s zijn niet altijd degene waar je uiteindelijk het meest mee bent. Ik merk in elk geval dat ik rap doorspoel als zo’n content provider vooral geïnteresseerd is in je aandacht, niet zozeer in je vooruitgang als muzikant. De video’s waar ik het meeste mee ben zijn die zonder veel poespas, toegespitst op één techniek, een aspect van gitaar spelen of één welbepaalde song. Dus, without further ado:

Techniek

Zitten

https://www.youtube.com/watch?v=SUGTKuCulM0

Stemmen

https://www.youtube.com/watch?v=sUHWAy0_K6Y

Ritme

Dynamiek

https://www.youtube.com/watch?v=rdpmCXdm3aM

  • Dynamics 0:55
  • Melodic Lines 2:52
  • Why are you even doing this 4:25
  • Fingerpicking 6:16
  • Percussive elements 8:01

Opwarmen

https://www.youtube.com/watch?v=NgY2S_zoPoc

Strummen

Picken

https://www.youtube.com/watch?v=7Yn6IQ1GMRQ

Legato

Arpeggio’s

Oefenen

https://www.youtube.com/watch?v=HkaBsEZU8Pw

Songs

Autumn leaves

Summertime

Solo: https://www.youtube.com/watch?v=uk3tu_OKPH8

Sweet Georgia Brown

Take five

Bossa Dorado

Minor blues backing track

https://www.youtube.com/watch?v=QLNGUV4vi4U

Kanalen die ik volg

Ik heb gewaarschuwd: muziek-kanalen volgen neemt tijd weg van het gitaarspel zelf. Maar als je het dan toch doet, dan ben je misschien geïnteresseerd in deze:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?