De online band (deel 1)

In deze reeks bekijken we wat je als band kan ondernemen om je aanwezigheid op het internet doelmatig te vergroten. We maken een case-study van onze eigen weg die we afleggen/reeds aflegden om Stanza te profileren. In dit eerste deel bekijken we wat je kan ondernemen om een eigen website te starten.

Hoewel er voldoende middelen zijn om je als band te profileren op het wereldwijde web, bestaat de kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Moet je overal tegelijk aanwezig zijn of beperk je je tot een eigen website? Hoe hou je contact met je fans of luisteraars en hoe weet je of ze wel luisteren of lezen?

In den beginne was er MySpace
Ooit startten we met een MySpace pagina. Een aantal jaar terug kon je er als band niet om heen: je moest en zou ‘ne MySpace’ hebben. Een aantal bands en artiesten slaagden erin om via Myspace.com de aandacht te trekken van muziekpromotoren en platenlabels en forceerden zo hun doorbraak naar de grote muziekwereld: Kate Nash is een van die voorbeelden.
Het succesverhaal gaf een sterke impuls aan onbekende bands om ook snel hun Myspace pagina op te zetten. Het aanbod aan pagina’s groeide explosief wat het overzicht er niet duidelijker op maakte en mede door het wat stroeve stramien van die MySpace pagina’s was opvallen niet echt makkelijk. En nu zowat elke band een paginaatje heeft op Myspace lijken de hoogdagen voorbij te zijn. Myspace is nu een van de vele community sites, met het enige verschil dat er aan MySpace nog steeds een muzikaal geurtje zit.

Een eigen huis…
Een eigen website bouwen, zonder er veel geld in te steken, was de volgende stap.
Als startende band wil je graag de kosten die niet direct met je muziek te maken hebben zo laag mogelijk houden maar toch wil je een professioneel ogende website, een online visitekaartje van je band.

Er zijn twee paden die je kan bewandelen: neem een professional onder de arm en laat hem/haar alles uitwerken en betaal er hem/haar voor. Je kan je blijven concentreren op je muziek en de rest wordt voor je gedaan. De tweede keuze is: doe het zelf. Dat kost enkel (veel) tijd en wat studiewerk, maar een Crash-course html kan je al een hele stap vooruit helpen. Uiteraard zal een professional de job op veel kortere tijd klaar hebben, maar de voldoening dat je het zelf hebt gedaan weegt daar, mijns inziens, niet tegen op. (nu begint het wat wollig te klinken)
(Er is ook een derde pad: zoek een professional in je vriendenkring en overtuig hem/haar het werk gratis te doen. Helaas zijn we hier zelf niet opgekomen…)
Wij kozen het 2de pad: doe het zelve. Dat houdt in dat je alles, van A tot Z, zelf doet. Inventiviteit is daarbij onontbeerlijk.

Hosting.
Om je site ergens op het net een plaats te geven moet je voorzien in een hostingabonnement. Wat dat juist is laat ik aan Wikipedia over. De initiële kost is laag: je hebt al betalende hostingpakketten vanaf ongeveer 20 euro en voor een eenvoudige website volstaat een basispakket uit een aanbod. Een goede raad hierbij is opzoekwerk doen: lees reviews over hostingpakketten en meningen van gebruikers.  Een belangrijk criterium is de garantie dat je site wel bereikbaar zal zijn op de momenten dat het nodig is: als gebruikers je site niet kunnen bereiken op het moment dat zij dat willen dan zullen ze minder snel geneigd zijn om nog een keer terug te komen. Iedere hostingprovider heeft wel percentages van hun bereikbaarheid. Vooraleer je abonneert, kijk je best even na of hun cijfers wel overeenkomen met de realiteit.

Voor de Stanza website(s) hebben we een hostingabbonnement bij servage.net. De voorbije jaren is hun service sterk verbeterd. Het grote voordeel aan ons pakket is dat je er meerdere websites kan op plaatsen, zonder extra kosten en dat de webruimte en de hoeveelheid trafiek ruimschoots voldoende is.

Je eigen naam.
Een eigen domeinnaam is geen overbodige luxe. Hoewel je gratis domeinnamen kan laten registreren, zijn die vaak allerminst gebruiksvriendelijk. Als je band Stanza heet en je domeinnaam is http://webdomeinverkoper.belgie.stanza.net dan hoef je niet meteen op direct verkeer te rekenen. Niemand zal geneigd zijn de naam in te tikken in de browser, laat staan dat iemand de naam kan onthouden.
Stanza was, tot onze verbazing een vaak voorkomende naam op het web. Zo is Stanza een Belgisch bedrijf dat stansvormen maakt en is Stanza tevens een Amerikaanse Drum ‘n’ Bass producer. Last but not least is Stanza ook een van de populairste bookreader software op de iPhone en iPad. Laat het duidelijk zijn dat wij niet verwant zijn met een van deze verschijningsvormen van Stanza. Het grootste nadeel was dat de .be-naam Stanza al was ingenomen door de stanssvormenmaker. Het werd Stanzamuziek.be. Verder kom ik nog terug op het gebruik van ‘stanzamuziek’ op andere online media.
De kost voor het registreren van je domeinnaam zit meestal vervat in de abonnementskosten van je hostingprovider. Als dat niet zo is dan zijn er ook hier weer een hele boel mogelijkheden om je domein te registreren. DNS.be is de officiële beheerder van de .be domeinnaam. Op hun site kan je lezen hoe je je domeinnaam kan registreren.
Wil je liever een .eu of .com domein dan zijn er ook hiervoor honderden mogelijkheden om te registreren. Godaddy.com is er een van. Je hostingprovider maakt je wel wegwijs in het koppelen van je domeinnaam aan de server waar je website zal op draaien. In de regel is dit zelfs geautomatiseerd.

Grenzeloze mogelijkheden
Dan begint, eindelijk, het creatieve proces. Hoe je website er kan uitzien is enkel begrensd door je eigen verbeelding. Het is in het begin nogal verleidelijk om je site ruim te voorzien van toeters en bellen en je kunnen, of dat van je webdeveloper tentoon te spreiden, dat kan meevallen maar, met wat tegenslag krijg je een site met een groot “Willy’s en Marjetten“-gehalte
Kijken welke en hoe andere bands inhoud aanbieden op hun website kan een goed startpunt zijn, maar denk vooral zelf na over wat je wil aanbieden en wat (nog) niet.
Test je website ook eerst grondig uit vooraleer je hem online plaatst en plaats best geen ‘Under Construction’ pagina: denk eraan dat je meestal maar 1 kans krijgt om je bezoeker te overtuigen dat je site de moeite is om nog een keer naar terug te komen. Als je als bezoeker een link hebt gekregen naar de website en je krijgt een lege pagina of een nietszeggend ‘under construction’ te zien, dan is dat demotiverend om nog eens langs te komen. Een oplossing om die lege pagina te vermijden is je site-url (tijdelijk) door te sturen naar een pagina waar reeds informatie staat van je band, bv. MySpace of Facebook (zie verder)

De Stanza-website

We bekijken om dit eerste deel af te sluiten even het voorbeeld van onze Stanza-website; niet dat dit een modelvoorbeeld is, maar het kan een paar tips geven van hoe je iets in je ontwerp kan verwerken.

In onderstaande afbeelding kan je zien wat er op de startpagina van de site staat.
Rol over de roze bolletjes om te lezen wat er te zien is en hoe het daar komt.

onderdelen met een * bekijken we in deel 2.
We gaan dan ook in op de integratie van verschillende online diensten, hoe je met je fans in contact blijft en hoe je weet of je website ook werkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?