Buurtfeest in Heurne

Zaterdag 4 september trad Stanza op in Heurne, op een feest georganiseerd door Filip en Régine, naar aanleiding van hun huwelijk.

Het feest vond plaats in de Kalkstraat, een doodlopende straat in Heurne, wat de bewoners in die buurt toelaat van hun straat een speelstraat te maken. Ze hebben ook gezamenlijk tenten aangekocht,  die ze dan om beurten of gezamenlijk gebruiken. Een fijne buurt daar in Heurne!

Al voor we er aankwamen, vroegen we ons af of onze tekstueel intensieve muziek wel geschikt was als soundtrack bij een feest. Een buurtfeest of trouwfeest heeft namelijk een heel andere dynamiek dan een café-optreden, waar je publiek ofwel voor jou komt, ofwel door de fysieke begrenzing van de muren en de opstelling van het podium, vanzelf meer aandacht schenkt. Op een buurtfeest komen de mensen voor 99% voor elkaar en zolang je muziek niet stoort, en een aangename achtergrond biedt, heeft je optreden eigenlijk zijn doel bereikt. Het heeft dus niet veel zin te proberen het publiek in de hele opbouw van de set te betrekken, met wervende bindteksten. Het belangrijkste is een bepaalde sfeer op te bouwen. Een coverband kan misschien de aandacht beter naar zich toetrekken, door 100% op herkenning in te zetten, maar of dat dan de bedoeling is, hangt af van de organisatoren.

In het begin konden we de aandacht nog enigszins vasthouden met de geijkte formule van onze nummers met meisjestitels af te stemmen op de aanwezige dames. Sabrina werd Regina, Lydia werd Linda en Suzanne “Suus” Hoste kreeg ook haar eigen lied, als vanzelf. Het complexe “Karin & Annabel” was echter teveel van het goede in deze setting, en van toen af was het harken en spitten. Bovendien was mijn voortdurende gewissel tussen Spaanse en akoestische gitaar niet erg bevorderlijk voor de continuïteit van de sfeer. We nemen volgende lessen mee naar de toekomst:

 1. Een stembakje plus pedaal inschakelen tussen de gitaren en de versterker, zodat het noodzakelijke stemmen in de buitenlucht snel gaat, en het wisselen tussen de gitaren eveneens. Of zelfs niet wisselen en wat we verliezen aan de “juiste sound” compenseren door de winst aan dynamiek.
 2. Karin & Annabel vervangen door Het Laatste Lied op die positie, minstens voor optredens waar sfeer belangrijker is dan aandacht.
 3. Bindteksten zijn een meerwaarde in optredens met initiële aandacht. Wanneer die er niet is, gewoon doorspelen, anders breken ze de sfeer nog meer.
 4. Ritmische kabbelaars als Kwezelzooi en De Loper werken wél in die context.
 5. De herkenning die we oogsten met Roxanne, kunnen we nog aanscherpen door Roxanne te behouden en de mysterieuze Cindy even in haar bordeel te laten.

Rest ons nog Régine en Filip te bedanken voor de hartelijke ontvangst en de niet aflatende bediening van eten en drinken en hen veel geluk te wensen met hun huwelijk. Een dikke extra die we uit dit optreden halen is de volledige integratie van gastdrummer Dries, op wie we vanaf nu een beroep kunnen doen. De discipline en het enthousiasme waarmee hij zich ons repertoire eigen maakte is ongezien!Het feest vond plaats in de Kalkstraat, een doodlopende straat in Heurne, wat de bewoners in die buurt toelaat van hun straat een speelstraat te maken. Ze hebben ook gezamenlijk tenten aangekocht,  die ze dan om beurten of gezamenlijk gebruiken. Een fijne buurt daar in Heurne!

 

2 gedachten over “Buurtfeest in Heurne”

 1. Geachte ,

  Graag stel ik mijn straat-act voor,om op te treden in 2011.

  Ik breng een zang-act met en op een triporteurfiets waar alles reeds aanwezig is, ttz een geluidsinstallatie op batterijen, omvormer, mp3-speler,en dit met mezelf achter de micro en op het zadel van de fiets en de zingende poppen Elvis, Elton John, Eddy Wally en Walter Debuck op de box.
  Ik kan de act op één of verschillende lokaties doen of al rijdend, ook binnen (breedte fiets 86 cm)
  Ook rondrit geen probleem daar er elektrische ondersteuning op zit.

  Zangervaring heb ik o.a.opgedaan door gezamelijke optredens met Johan Verminnen,
  Paul Michiels, e.a. ( enkele jaren voor de act op de triporteur uiteraard)

  Vriendelijke groeten,

  Erwin "Wiewieneke" Biliet
  Nekkersvijverstraat 83
  9040 Gent
  0476/414 996
  wiewieneke@pandora.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?