De Nederlandse talentenjachten

Zoals bekend heeft Vlaanderen één concours dat toegespitst is op Nederlandstalige muziek en dat is de Nekka-wedstrijd. Nederland is drie keer zo groot en de regel van drie leert ons dan dat daar drie dergelijke wedstrijden moeten bestaan. De rekening klopt: drie steden huisvesten jaarlijks een festival voor “kleinkunst” of “cabaret”. De term “kleinkunst” heeft namelijk in Nederland een andere betekenis dan bij ons, waar het ongeveer synoniem staat voor Nederlandstalige muziek. Kijk maar naar de Kleinkunstcollectie, waar de term het breedst wordt opgevat en je groepen ziet figureren als Monza, Gorki of De Mens, terwijl die toch eerder pure rock maken. In Nederland staan de termen “kleinkunst” en “cabaret” dichter bij elkaar: men ziet het er als een podiumkunst die tot doel heeft te amuseren. Het feit dat dit in de Nederlandse taal gebeurt, wordt – denk ik – als evident beschouwd.

Tot zover het etymologisch kwartiertje. Terwijl Nekka zich als een nationaal festival profileert – het is dan ook het enige – benadrukken de drie festivals in Nederland de stad waarin ze gedijen – nu ja, dat zal wel gewoon zijn om het onderscheid te maken. Het oudste van de drie is het Leidse Cabaretfestival, dat sinds 1978 wordt georganiseerd. Bij ons bekende Nederlandse laureaten zijn Najib Amhali en Javier Guzman, maar de de grote twee Theeuwen en Maassen staan niet op de deelnemerslijst. Wél aanwezig is Lebbis, pseudoniem van Hans Sibbel, toen nog met zijn partner Dolf Janssen. Lebbis krijgt weldra wat aandacht op deze blog, want die vind ik ronduit grandioos.

Vlaamse deelnemers aan vorige edities heten Walter Baele, Fritz Van den Heuvel, Wim Helsen, Alex Agnew, Gunter Lamoot, Bert Daniëls en in 2010 nog Lies Lefever en Bart Cannaerts. Zoals de oplettende lezer opmerkt, is het Leids Cabaretfestival toegespitst op wat wij stand-up comedy noemen, en heeft het met kleinkunst in de enge zin nog weinig te maken, of het zou van Lies Lefever moeten komen of van de bij ons niet zo bekende Roy Aernoudts die echter eerder al met Noppes de Nekka-wedsrijd won.

In 1988 kreeg Leiden concurrentie uit Amsterdam, al kan dergelijke verbreding van het landschap enkel worden toegejuicht. Het Amsterdams Kleinkunstfestival reikt twee prijzen uit: de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied en de Wim Sonneveldprijs voor de winnaar van een concours dat je met Nekka kan vergelijken, met dien verstande dat net als in Leiden muziek en stand-up naast elkaar bestaan of in elkaar overlopen. Je kan het relatieve prestige van die prijs aflezen van de lijst met laureaten, waarvan ik alleen Wouter Deprez en Gino Sancti (met Han Coucke) ken. In de jongste aflevering haalden onze stadsgenoten van Hermitage brons.

Het jongste concours van de drie wordt in Utrecht gehouden. Het ontstond in 2008 en vulde daarmee een gat op dat het Eindhovense “Cabaretesk” achterliet. Het Utrechts Kleinkunstfestival zag in 2011 ook al een Vlaamse deelnemer, Julie Cafmeyer, in de prijzen vallen. Zij werd gecoacht door Ellen Schoenaerts, zelf zangeres, ex-lief en tekstleverancier van Tom Pintens en zoals men mag vermoeden een telg uit het bekende acteursgeslacht. Het lijkt me vreemd dat iemand die zelf nog aan wedstrijden deelneemt anderen moet coachen, maar we leven in een vrije wereld op zijn kop, waarin zelfverklaard vreedzame groene jongens de eigendom van een wetenschappelijke instelling vernietigen. Alles is perceptie tegenwoordig.

Wie nog ontbrekende festivals en wedstrijden kent op Nederlandse bodem, laat het ons weten!

3 gedachten over “De Nederlandse talentenjachten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

© Stanza 2019 – Fennec Fox by Yu luck from the Noun Project – Website design Graffic Traffic

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?