Toespijs

Het concert van Hans Mortelmans heeft voor een boost aan inspiratie gezorgd. Ik ben me nu aan het verdiepen in de jazz-gitaar, aan de hand van de site van Dirk Gaukens www.jazzguitar.be, en heb prompt drie nieuwe liedjesteksten geschreven, alle in de huiselijke sfeer. De best afgewerkte laat ik alvast op u los, kwestie van voortaan iedereen die een lied maakt over toespijs van plagiaat te kunnen betichten. Zo doen beroemde groepen dat namelijk, als ze onzeker worden over hun artistieke authenticiteit omdat ze ordinaire pulp produceren, dus waarom zouden wij hun voorbeeld niet volgen, wij die onzeker zijn over zowat alles?

Opmerkzame lezers zullen opmerken dat ik een opmerkelijk rijmschema hanteer, zowel in strofe als in refrein. Die idee om af te wijken van al te platte versvormen heb ik natuurlijk opgedaan tijdens de reeks over Drs. P. De parlando brug offreert echter een rustpunt voor de uitgedaagde poëzieliefhebber.

Toespijs

Als ik in het weekend wakker word
en goeiemorgen zeg
moet iedereen een beetje lachen
want ik sta in mijn piyama
en mijn dochters zijn op weg
naar de jeugdbeweging of de sport

en zo is mijn ontbijt altijd een halve lunch
met veel beleg
en chocoladekorrels
ik weet niet waar ik moet beginnen
met die negenzeventig
keuzemogelijkheden in die barokke brunch

Toespijs! Toespijs in overdaad
gerijpte kazen, ham en krabsalade
Spijs toe! Spijs toe van kip en koe
uit de buurtwinkel of uit de Delhaize

Start! Ik heb honger
en ik neem gerookte ham
ik hou wel van een Italiaanse
Maar ook abdijkaas trekt me aan
zolang het mag van de imam
daarna hou ik het jonger

De kip met curry staat te lonken
dus mijn vierde boterham
doop ik in die combinatie
dan gaat mijn suikerspiegel klagen
en is het tijd voor jam
Mijn hart begint te bonken
(ik denk al aan de choco)

Toespijs! Toespijs in overdaad
gerijpte kazen, ham en krabsalade
Spijs toe! Spijs toe van kip en koe
uit de buurtwinkel of uit de Delhaize

Toespijs! Toespijs dankzij m’n schat
die in de zuivelhandel inspiratie vat
Spijs toe! Spijs toe dankzij m’n chou
vul ik met charcuterie m’n holle bolle Gijs

Terwijl mijn huisgenoten
beginnen aan het middagmaal
proef ik hazelnoten
in een nutellastaal
Mijn vrouw die ik verafgood
ging naar de bakker
en van de geur van brood
wordt mijn spijsvertering wakker

Toespijs! Toespijs in overdaad
gerijpte kazen, ham en krabsalade
Spijs toe! Spijs toe van kip en koe
uit de buurtwinkel of uit de Delhaize

Toespijs! Toespijs dankzij m’n schat
die in de zuivelhandel inspiratie vat
Spijs toe! Spijs toe dankzij m’n chou
vul ik met charcuterie m’n holle bolle Gijs

2 gedachten over “Toespijs”

  1. Ik zie het heel klaar voor mij, de man achterophinkend de dag in en lang nastormend de halve nacht voor zich nemend. Hij heeft het moeilijk met onze dagmaalindeling. Misschien zit er zuiders bloed in die kerel en zou hij eter functioneren met een middagmaal om 14 uur en een souper om 22u30. Of zou hij een Ijslander zijn die profiteert van een heel lange nachten en de slaap inhaalt in de lange dagen.

    Mooi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogartikels

Geen categorie

De pop-artist Serge Gainsbourg

In Mons loopt anno 2021 een overzichtstentoonstelling van Roy Lichtenstein, na Warhol wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van de pop-art. Eén …

Lees verder
lessen

De beste gitaarlessen op youtube

(skip de intro en ga direct naar de lijst als je hier niet bent om proza te lezen) Op gezette …

Lees verder
Geen categorie

Mijn grijsgedraaide platen – 1 tot 10

Als ik door mijn platenkast blader, kom ik drie soorten platen tegen. Dingen die ik ooit per se moest hebben …

Lees verder

Stanza bij u thuis?

Wil je een huiskamerconcert van Stanza bij jou thuis?